5.12.04

Arnold van Heusden: "Mensen die zeggen dat het alleen om je ziel gaat, maken de boodschap niet geestelijk maar goedkoop"

Deze zondag in de Meerkerk een preek gehoord van Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie www.ea.nl Vooral de oproep tot sociale betrokkenheid / gerechtigheid heeft mij aangeproken. Verder heeft de geschiedenis van de genezing van de blinde man te Betsaïda - het uitgangspunt voor deze preek - voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis omdat de Heer mij ook (in geestelijk opzicht) de ogen geopend heeft. Hier volgen mijn uitgewerkte notities:

In Johannes 9 staat de genezing beschreven van een blinde man. Jezus geneest deze man op de sabbatsdag. Dit roept heel wat verontwaardiging op. Deze geschiedenis staat ook beschreven in Marcus 8: Ze kwamen in Betsaïda. Er werd een blinde bij hem gebracht, en men smeekte hem om de man aan te raken. Hij pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’ Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond. (Marcus 8:22-24)
De man zag mensen die rondliepen als bomen. Zo kijken wij ook: oppervlakkig. Maar Jezus ziet scherp! Bid dat je mensen zult zien met de ogen van Jezus. Zie de mensen niet als een anonieme massa, maar kijk zoals Jezus kijkt: met ontferming bewogen. Het woord dat hier gebruikt wordt voor de gemoedstoestand van Jezus betekent zoiets als: Hij werd er beroerd van.
In onze tijd is er sprake van schrik, paniek, chaos, verwarring. Jezus deed niet mee met de veroordeling (denk aan hoe Hij omging met tollenaars). Hij keek in de ogen van mensen en zag de vervreemding en eenzaamheid.
In Ezechiël wordt gesproken over de slechte herders en de goede herder: De HEER richtte zich tot mij: ‘Mensenkind, profeteer tegen de herders van Israël, profeteer en zeg tegen hen: “Dit zegt God, de HEER: Wee jullie, herders van Israël, want jullie hebben alleen jezelf geweid! Horen herders niet hun schapen te weiden? Ezechiël 34:1,2

De schriftgeleerden zijn herders zonder erbarmen. Jezus ziet iets kostbaars in deze man. Voor Jezus is de oogst kostbaar en kwetsbaar. Er zijn maar een paar mensen bezig met de oogst. Vraag Hem om meer mensen te sturen die de oogst willen binnenhalen!
Ajith Fernando uit Sri Lanka is een vriend van Arnold van Heusden. http://www.apcod.org/apcod2003/speakers/ajith.html. Toen AvH eens bij hem op bezoek was, kwam er een vrouw binnen die nogal tekeer ging. Ajith Fernando vertelde later dat zij een boeddhistisch, socialistisch verleden had, maar dat zij christen was geworden. Ook daarna bleef ze opkomen voor de armen. Ajith Fernando had tegen haar gezegd: Moeder, als u nu weer verdrietig bent, kom dan maar bij mij. Dat is mijn rol, legde Ajith Fernando uit. Ze komt bij mij schelden, ze komt haar verdriet brengen.
Jezus zegt: bid eerst, de oogst is kostbaar, de oogst is van God. Je bent dan een deel van de oplossing en geen deel van het probleem. Orthodox evangelische christenen benadrukken hetgeen God voor ons gedaan heeft. Andere christenen spreken liever over wat wij voor God kunnen doen. Dit lijkt een gesprek tussen doven. Jezus zegt: je hoeft het niet van de leiders te verwachten. We moeten het programma van Jezus gaan zien en dit overnemen.
AvH vertelt over zijn recente bezoek aan Engeland. Londen is de bakermat van de Alpha-cursus. Iemand liet hem het Engelse parlementsgebouw zien http://www.parliament.uk/about_commons/about_commons.cfm De toegangspoort van het Lagerhuis is beschadigd door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Churchill heeft bepaald dat deze schade aan de poort niet hersteld moest worden, zodat we kunnen zien wat de prijs voor onze democratie en vrijheid is.
In tegenstelling tot ons parlement heeft het Lagerhuis geen vaste zitplaatsen voor de parlementsleden; je moet dus vroeg komen om een goede plek te bemachtigen. Mensen die de bidstond vooraf bezoeken, zijn verzekerd van een goede zetel. De uitspraak You haven’t got a prayer schijnt hiermee verband te houden.
De partijen zitten tegenover elkaar op tribunes – daartussen een gigantische tafel. De uitleg: de tafel is twee zwaardlengtes breed...
Ook onder de parlementsleden wordt een Alphacursus gehouden. Er wordt door christenen gewerkt aan maatschappelijke vernieuwing in achterstandswijken. Dat gebeurt ook bij ons in Nederland. In Zwolle is het grootste Alpha-werk. De initiatiefnemers zijn naar de gemeente Zwolle gegaan en zeiden: er zijn hier 22.000 kerkgangers, als iedereen 1 dag per jaar iets maatschappelijks doet, hebben jullie daar dan belangstelling voor?
De organisatie die verantwoordelijk is voor het Alphawerk in Zwolle heet Stichting Present
www.stichtingpresent.nl De stichting heeft een prijs van de gemeente Zwolle gekregen als aanmoediging.
Dit is het programma van Jezus: mensen die zeggen dat het allen om je ziel gaat, die maken de boodschap niet geestelijk maar goedkoop. Het gaat om onze levensstijl. Je hebt niet alleen gekeken, je hebt ook gezien.

No comments: