19.4.05

EuroPope or Pope Hannibal?



Am I the only one who sees this? I think Brussels is trying to take over the Vatican... Remember: I told you first!



Or do we have to fear Pope Hannibal
in the The Silence of the Vatican...?

4 comments:

Anonymous said...

Hé Paul,

Wat is jouw visie m.b.t. de nieuwe Paus en de Katholieke Kerk in zijn algemeenheid (aan je post te zien niet erg positief). Ik heb er een post aan gewijd op Supergans.nl, hij lijkt me nog niet eens zo`n vervelende kerel.

Paul said...

Ik heb nog geen oordeel over de nieuwe paus. De uitverkiezing van de Duitse kardinaal Ratzinger lijkt een keuze voor de voorzetting van het beleid van de vorige paus - zoals algemeen in de media wordt gezegd. Ook lijkt het een keuze voor de korte termijn, omdat het (menselijk gesproken) niet te verwachten is dat deze paus ook zo lang leiding zal geven aan de RK kerk.

Je moet op basis van mijn als grappig bedoelde portretjes van Benedictus XVI in combinatie met een bekende Europese politicus en een beroemde filmacteur, niet concluderen dat ik negatief denk over de RK kerk in het algemeen. Ik verwijs naar mijn eerdere post over het overlijden van de vorige paus. Nu ik er zo over nadenk, de paus moet natuurlijk wel politicus en acteur zijn - het blijft dus niet bij uiterlijke gelijkenis met Frits Bolkestijn en Anthony Hopkins ;-)

Ik ben evangelisch protestant (baptist). Mijn waardering voor de RK kerk is groot: zij halen vaak de kastanjes uit het vuur in de media (de bisschoppen zeggen wat veel protestantse orthodoxe gelovigen ook vinden). Ik vind het ook goed dat er een behoudende macht, een sterk instituut, in de wereld is dat zich niet laat leiden door de waan van de dag. Wel hangt de invloed van die macht sterk af van de persoon en opvattingen van de paus. (Zo zou ik graag zien dat de kerk positiever zou oordelen over condoomgebruik als onderdeel van de AIDS bestrijding).

Ik zou het verwelkomen wanneer het celibaat wordt opgeheven en er meer ruimte voor vrouwen in leidinggevende functies komt. Dat laatste geldt wat mij betreft ook voor alle protestantse kerken. Ik vind dat de kwaliteiten van vrouwen door de meeste kerken ondergewaardeerd worden. Positieve uitzondering: Leger des Heils. Nederland loopt op dit punt ook achter bij het buitenland!

Ik heb grote weerzin tegen verering van relikwieën en heiligen en ik geloof dat Maria, de moeder van Jezus, door katholieken een positie toegewezen krijgt die niet strookt met de bijbel.

Het gezag van de paus - uitspraken van de paus zijn volgens de officiële leer onfeilbaar, als deze "ex cathedra" worden uitgesproken - is niet bijbels en ik geloof niet dat zijn autoriteit te rechtvaardigen is met een beroep op de woorden van Jezus tegen Petrus ('Op deze rots zal ik mijn gemeente bouwen'). Waarom zou de leider van het christendom in Rome zitten en bijvoorbeeld niet in Jeruzalem of het oude Constantinopel?

Ook de doctrine van de zgn. transsubstantie wijs ik af (de leer dat je tijdens het heilig avondmaal daadwerkelijk het bloed en het lichaam van Christus tot je neemt. Brood en wijn zijn naar mijn overtuiging alleen symbolisch, geestelijk bedoeld). Wel geloof ik dat – mits goed toegepast – de biecht een goede instelling kan zijn (elkaar zonde belijden, maar dat hoeft niet aan een katholieke priester, want ik geloof in het priesterschap van alle gelovigen).

Ik geloof in het lichaam van Christus als een mysterie: alleen Christus weet zelf wie er echt bij Hem horen. Samen vormen alle kinderen van God het lichaam van Christus op aarde – echte discipelen van Jezus kunnen in en buiten allerlei ‘kuddes’ (denominaties) zitten.

Tenslotte vind ik dat we als protestanten te veel de kunst en het visuele uit onze kerken hebben gebannen. Gelukkig zie ik wel veranderingen op dit punt.

De gedachte achter de beeldenstorm (je mag geen beelden vereren, want dat is afgoderij) deugde in mijn ogen wel; de reactie van het domme gepeupel was echter geen haar beter dan die van doorgedraaide Ajax-supporters in een NS-trein. Kijk naar de Luther film (die ik nog steeds moet bespreken…).

Ik geloof ook dat er veel vooroordelen bij (evangelische) protestanten leven. Wij hebben meer gemeenschappelijk met katholieken dan we beseffen! Ik ben een fan van Antoine Bodar (lees mijn posting over zijn boek), Godfried Bomans en Henri Nouwen, om maar een paar katholieke broeders te noemen. Ook heb ik zeer goede herinneringen aan een gesprek met pastoor Berkhout, vlak na de ramp in Volendam. Dat is een heel verhaal - als je het weten wil kan ik je daar wel eens iets meer over vertellen. Ik heb er een hoofdstuk over geschreven in het boek VERGELDEN OF VERGEVEN (lees dat boek, als je het te pakken kunt krijgen!). Knip en plak deze URL voor meer info: http://www.arkboeken.nl/shoppingarea/product_details.php?product_id=00000000000480

En, als klap op de vuurpijl: deze zomer ga ik een weekend naar een katholiek klooster – samen met een andere evangelische broeder!

Anonymous said...

Hé Paul,

Ben het helemaal met je post eens, vooral:

"Ik geloof in het lichaam van Christus als een mysterie: alleen Christus weet zelf wie er echt bij Hem horen. Samen vormen alle kinderen van God het lichaam van Christus op aarde – echte discipelen van Jezus kunnen in en buiten allerlei ‘kuddes’ (denominaties) zitten."

Zoals mijn moeder bij het overlijden van de Paus zei: "Ik ben benieuwd wat God zegt, als de Paus voor Zijn troon moet verschijnen.". Het is (gelukkig) niet aan ons om te oordelen.

JoshLab said...

haha! That's real funny!