13.2.05

Hoezo lege kerken?

De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.
(Johannes 3:8)

Het gaat niet goed met het kerkbezoek in Nederland. Tenminste, dat hoor en lees je altijd. Persoonlijk maak ik me niet zoveel zorgen over het feit dat mensen niet massaal meer naar de kerk gaan. Waar staat in de bijbel dat je elke zondagochtend in een houten kerkbank naar de preek van een dominee moet gaan zitten luisteren? Niet dat het slecht is om dat te doen, maar naar de kerk gaan 'omdat het nou eenmaal zo hoort' vind ik wat merkwaardig. Het christelijk geloof is te veel in benauwde hokjes en vakjes gestopt. En dat terwijl Jezus ons ECHT vrij wil maken!
Gelukkig zijn er steeds meer kerken en christenen die meer gericht zijn op de inhoud en minder op de vorm. Dat wil zeggen, er worden nieuwe, eigentijdse vormen gevonden voor een boodschap die tijdloos en revolutionair is: het evangelie van Jezus Christus. En er komt een nieuwe generatie christenen op die niet met allerlei 'problemen en bezwaren' uit het verleden belast is.
Kijk eens op deze site - dan zie je wat er bijvoorbeeld gebeurt op het gebied van jongerenkerken:


www.jeugdkerken.nl

Niemand verstelt een oude mantel met een lap die nog niet gekrompen is. Want dan trekt de nieuwe lap de mantel kapot en wordt de scheur nog groter. Evenmin giet men jonge wijn in oude leren zakken. Anders scheuren de zakken, dan wordt de wijn verspild en gaan de zakken verloren. Maar gaat de nieuwe wijn in nieuwe zakken, dan blijven beide behouden. (Mattheüs 9:16,17)

No comments: