25.2.05

Goede woorden spreken



Deze maand zijn bij Ark Boeken 6 wensboekjes verschenen met bijbelteksten, gebeden en gedachten. Er blijkt veel behoefte te bestaan aan dergelijke boekjes, waarmee je meer kunt zeggen dan met een 'gewone' wenskaart.

Dag aan dag draagt Hij ons Teksten en gebeden over vertrouwen
God is niet ver weg Teksten en gebeden over Gods nabijheid
Gods zegen toegewenst Teksten en gebeden over Gods bescherming
Hij zal je trooster zijn Teksten en gebeden over verlies en verdriet
Samen door het leven Teksten en gedachten over echte liefde
Veilig in Gods armen Teksten en gebeden voor zieken

De wensboekjes zijn op onze voorjaarsbeurzen erg goed ontvangen. Ze worden in een plexiglas display aangeboden, inclusief enveloppen.

Ik ben bijbelteksten gaan verzamelen en heb daarbij gebeden / gedachten geschreven nadat een collega van onze verkoopafdeling aangaf dat er veel behoefte was aan dergelijke wensboekjes. De introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) heeft ook een rol gespeeld bij de totstandkoming van deze boekjes (het was alsof ik een nieuwe kist met scherp gereedschap in handen kreeg, bij wijze van spreken!).
Daarnaast hebben de preken van Wigle Tamboer van de De Meerkerk me gemotiveerd om deze boekjes te gaan maken. Wigle Tamboer heeft een prekenserie verzorgd over het 'spreken van goede woorden'. In ons land wordt veel gezegd en geschreven over de vrijheid van meningsuiting - en het is natuurlijk belangrijk dat je in vrijheid kunt zeggen wat je denkt en gelooft. Maar, zo benadrukte Wigle Tamboer, je hebt ook de plicht om na te denken over het effect dat jouw woorden op anderen hebben. Je moet woorden spreken die goed doen, woorden die mensen verder helpen en hen bemoedigen. Je moet geen woorden uitspreken die anderen vernederen, beschadigen of ontmoedigen. Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goed doen aan wie ze hoort. (Efeze 4:29)

In dezelfde tijd kwam ik deze bijbeltekst uit Efeze ook tegen in deze overdenking die geschreven werd door Jan van de Laar van de abdij van Berne. Overigens kun je een gratis email-abonnement nemen op deze zgn. Stukwerk-overdenkingen. Van harte aanbevolen!

PS Dit lees ik zojuist in een zgn. Life Letter van de Vlaamse vormgever David Sörensen:

Van je eigen woorden pluk je de vruchten;
je woorden beslissen over je geluk.
Woorden hebben macht over leven en dood;
wie graag spreekt, moet wel de gevolgen aanvaarden.
(Spreuken 18: 20, 21)

Bezoek deze site wanneer je meer wilt weten over de activiteiten van David en Renate Sörensen!

No comments: