23.1.05

Orlando Bottenbley: "God is op zoek naar etalages"

Deze dienst sprak de voorganger van de Evangelische Bethelkerk uit Drachten in de Meerkerk: ds. Orlando Bottenbley. Hij sloot in zijn inleiding aan op de prekenserie van Wigle Tamboer over 'Gods goede voornemens' (zie hieronder). Hieronder mijn (nog niet geheel bijgeschaafde) notities van de preek!

Het is verbazingwekkend te zien hoe God mensen opzoekt. Hij doet meer dan je had durven denken of vermoeden! God heeft het beste met ons voor. Dat lezen we al in Jeremia: Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. (Jeremia 29:11) Israël had het verprutst bij God en het volk wordt in ballingschap weggeleid. Maar God had het goede met hen voor, Hij had een hoopvolle toekomst voor hen in gedachten!
U was dood door de misstappen en zonden waarmee u de weg ging van de god van deze wereld, de heerser over de machten in de lucht, de geest die nu werkzaam is in hen die God ongehoorzaam zijn. Net als zij lieten ook wij allen ons eens beheersen door onze wereldse begeerten, wij volgden alle zelfzuchtige verlangens en gedachten die in ons opkwamen en stonden van nature bloot aan Gods toorn, net als ieder ander. Maar omdat God zo barmhartig is, omdat de liefde die hij voor ons heeft opgevat zo groot is, heeft hij ons, die dood waren door onze zonden, samen met Christus leven gemaakt. Ook u bent nu door zijn genade gered. Hij heeft ons samen met hem uit de dood opgewekt en ons een plaats gegeven in de hemelsferen, in Christus Jezus. Zo zal hij, in de eeuwen die komen, laten zie hoe overweldigend rijk zijn genade is, hoe goed hij voor ons is door Christus Jezus. Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan. Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God mogelijk heeft gemaakt. (Efeze 2:1-10).
Als de situatie verandert, dan past de winkelier de etalage aan. Je wordt bijna gedwongen om met de veranderingen mee te gaan. Sommige mensenlevens zijn totaal verwoest – maar God kan deze levens van binnen uit veranderen en tot zijn etalages maken. God heeft goede voornemens voor jou en voor mij! Zo zal hij, in de eeuwen die komen, laten zie hoe overweldigend rijk zijn genade is, hoe goed hij voor ons is door Christus Jezus (vers 7).
God zoekt etalages om zijn rijkdommen ten toon te stellen. In onze menselijke situatie zijn wij dood voor God (vers 1). Misschien zijn we mooi aan de buitenkant, maar volkomen kapot vanbinnen. Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal ik u uitspuwen. U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt. (Openbaring 3:16) Je hebt de naam dat je leeft, maar je bent dood. Je schrikt van de doodse situatie van mensen. Mooi van ver, maar als je dichtbij komt is het kitsch, klatergoud, niet echt. OB geeft het voorbeeld van een man die veel heeft, multimiljonair is, maar niet in staat blijkt om een goede relatie te onderhouden met zijn vrouw en kinderen. Iemand die zich in zijn bezit heeft ingegraven, die de naam heeft dat hij leeft, maar in wezen dood is. Je zegt dat je rijk bent, maar je bent arm en ongelukkig.
Van nature leven wij onder Gods toorn. We voelen ons niet alleen ellendig, we staan ook schuldig tegenover God. Vers 4: Maar omdat God zo barmhartig is… Hij straft ons niet naar onze zonden, hij vergeldt ons niet naar onze schuld. Zoals de hoge hemel de aarde overspant, zo welft zich zijn trouw over wie hem vrezen. (Psalm 103:10) Gods liefde raakt de mens in zijn donkerste situatie. Hij heeft ons samen met Christus weer levend gemaakt en ons een plaats gegeven in de hemelsferen. Een dode kan geen verandering brengen in zijn eigen situatie. Dat is in letterlijke zin waar, maar ook in geestelijk opzicht. De bijbel spreekt over wedergeboorte – je moet opnieuw geboren worden, met Christus opgewekt worden uit de dood. We ontvangen onvergankelijk leven en onze nieuwe status is dat wij hemelburgers zijn.
Maria van Magdala had een slechte reputatie. Iedereen kende haar als een bezeten vrouw, men liep met een grote boog om haar heen. Jezus komt in haar leven en brengt een geweldige verandering teweeg. Paulus zegt dat hij het verder gebracht heeft dan de meeste van zijn tijdgenoten, maar wat hij liet zien was een stinkende etalage. Zijn leven moest door God veranderd worden. Paulus schrijft: Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. (1 Korintiërs 15:10) Gods uiteindelijke bedoeling begint bij vers 4 – waar Paulus begint aan één van zijn bekende lange zinnen. Wat staat er? Wat bedoelt Paulus hiermee? God heeft ons met Christus levend gemaakt om zijn genade te tonen. God wilde iets bewijzen, iets laten zien, feiten etaleren, demonstreren, aanschouwelijk maken. God gaat ons gebruiken om de rijkdom van zijn genade te laten zien. Genade staat tegenover verdienste – het is een onverdiende gunst. De mensen kunnen ongenadig voor elkaar zijn, maar Vader wijst zijn kind niet af. Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt (genade op genade – zegt de NBG ’51 vertaling). Ik mag opnieuw opstaan, de overvloed van genade ontvangen. Wij mogen goed werk doen dat door God vooraf is mogelijk gemaakt (vers 10). God zal het doen, maar Hij vraagt wel onze medewerking. God wil door middel van zijn gemeente zijn veelkleurige wijsheid laten zien. We mogen iets van Jezus laten zien aan de mensen om ons heen.
OB vertelt over een jonge vrouw die in gesprek komt met een andere vrouw tijdens een personeelsfeestje. God toonde zijn vriendelijkheid en warmte door deze vrouw. Als gevolg komen er nu mensen tot geloof en worden zij toegevoegd aan de gemeente van Christus. …hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven. (Efeziërs 1:19)
In de gemeente te Drachten is een Pastoraal team van bevrijding. Wat wil God ons leren?
In Efeze 5 en 6 wordt beschreven wat er allemaal mis kan zijn in ons christenleven. God kan voor een grote verandering zorgen en ons leven tot zijn etalages verbouwen.
Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen. (Efeze 3:20)

Mensen zoals jij en ik kunnen die heerlijkheid opnieuw laten zien. Niet alleen mooi aan de buitenkant, maar ook mooi van binnen!


No comments: